d77, jau ir man idomu pasidare..paviesink skaiciavimo formule, nes ziauriai idomu kaip paskaiciavai..nes siaip sitas dydis ziauriai priklausomas nuo daugelio veiksniu, kaip pvz.: elektros vartojimas, variklio temp., sildymo rezimas ir t.t. o siaip tai visad stovint isauga vidutines sanaudos, nes kaip jau ir sake kazkas degalai dega, o kilometru nedaugeja.
Momentinių stovint rodyt negali, nes momentinės stovint yra ∞L/100km.
Esu matęs kelis automobilius, kuriems stovint persijungia rėžimas į L/h.
Jei 1km nuvažiuoti vidutiniškai sunaudojame sakykim 80ml kuro (8L/100km), tai stovėdamas 5min, sunaudosite apie 100ml kuro (1,2L/h). Sąnaudos padidės tikrai ne puse litro, o minimum dvigubai
Turiu pripažinti, kad paskaičiavau neteisingai, t. y. per mažą sąnaudų padidėjimą nurodžiau savo sugalvotom sąlygom. Tadas teisus dėl dvigubo padidėjimo. Bet norėjau akcentuoti, kad suvartojimo vidurkis stovint didėja tikrai, ir skaičiuoja (tikriausiai) prie PO NURESETINIMO važiavimo metu suvartoto kuro kiekio pridedant ir stovėjimo metu suvartotą kuro kiekį. Visą šitą rezultatą padalinant iš nuvažiuotų kilometrų. Šiaip tai nei aš tiksliai žinau, kad būtent taip skaičiuojama, nei esu 100% įsitikinęs, bet remiuosi savo pastebėjimais.
Pauliui galiu pasakyt , kad skaičiavimo formulė elementari: L/100km, kur L yra nuo nuresetinimo suvartotas kuro kiekis litrais, o 100km tai šimtai kilometrų, nuvažiuoti nuo nuresetinimo. tai jei po nuresetinimo nuvažiavo 1 km įprastinėmis sąlygomis (tarkim 6L/100 km), tai suvartojo 0,06L (kaip Tadas ir sakė 60 ml). Jei po to stovėjo 5 min, tai (kaip man atrodė) per val sunaudotų 0,8 L degalų, tai per 5 min - 0,8/60x5=0.067 L (arba 67 ml). Iš viso suvartojo 0,127 L. Iš viso nuvažiavo 1 km. Tai sąnaudos = 0,127/0,01 = 12.6 L (kaip Tadas ir sakė ) Bet, jei nuvažiuota būtu 2 km ( ir stovėta 5 min ir skaičiuotume tuo pačiu būdu), tai vid sąnaudos jau 9,35 l/100km. Atitinkamai nuvažiavus 3 km ir 5 min stovėjimo - vid sąnaudos jau 8,2 L100km ir t.t.
Iš viso to tenorėjau pasakyti, kad vidutinis kuro suvartojimas labai priklauso nuo nuvažiuoų km skaičiaus ir stovėjimo dirbančiu varikliu laiko arba tiksliau nuo VIDUTINIO GREIČIO. Nes 1 nuvažiuotas km (tarkim 60 km/h greičiu) ir 5 min stovėjimo užvestu varikliu duoda bendrą vidutinį 10 km/h greitį.
Edited by D77, 2017 January 05 - 10:03.