Peršokti prie turinio


Nuotrauka

Apsilankymas sovietinėje radiolakacijos bazėje


  • Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 26

#1 AllFOLK

AllFOLK
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 506
  • Vieta:Rėkyva
  • Automobilis:kewle taupykle su 2.2hdi

Parašyta 2008 gegužės 19 - 22:57

Pasakojimas pirmiausia skirtas tiems, kas labai nori paragauti Černobylio mirusio miesto "skonio".
Na bet apie viską iš pradžių, ryšium su tuo, kad savaitgalį teko apsilankyti kiek neįprastoje ekskursijoje, nusprendžiau pasidalinti su visais :)

Šaltojo karo laikotarpiu į kosmosą tiek sovietai, tiek amerikonai leido šimtus šnipinėjimo palydovų. 1963m kažkam iš rusų mokslininkų kilo mintis, kad žvalgybos gaunamą radiolokacinę ir fotometrinę informaciją galima būtų panaudoti nustatant kokio tipo aparatūra yra įrengta "priešo" palydovuose. Tai galima sužinoti perėmus ir iššifravus jų siunčiamus signalus. Sovietų valdžiai palaiminus šią idėją, buvo sukurtos sistemos "žvaigždė" (RT-32) ir "žvaigždė-2" (RT-16). 1972 ir 1978 metais jos buvo pradėtos eksploatuoti. Tiesa, buvo dar ir "žvaigždė-3" (RT-12), tačiau ji mažiausią iš trijulės, taip ir nebuvo pradėta pilnavertiškai eksplotuoti, tad apie ją nekalbėsiu.

Grįžkim prie pačios vietovės: "žvaigždės" sistemą buvo nuspręsta įrengti netoli pajūrio kaimelio Ance (Ventspilio raj), kadangi tai buvo vienas iš labiausiai nutolusių į vakarus CCCP rajonų. Objektas buvo pavadintas Irbene, pagal šalia tekančią upės pavadinimą. Radiolokacinė bazė buvo ypatingai įslaptinta - ji nebuvo pažymėtą žemėlapiuose, nuo atsistiktinių pašalinių akių ją saugojo aplink esantys pelkynai ir upė, radiolokacinės antenos buvo paslėptos pajūrio pušynuose. Bazėje gyveno keli šimtai žmonių - kariškiai su šeimomis. Nors, mano paskaičiavimais, vien daugiabučių ten pristatyta tiek, kad laisvai apsigyventu apie 2000žm. Kadangi saugumo sumetimais bazėje gyvenantiems ir dirbantiems
kariškiams buvo griežtai draudžiama palikti teritoriją, objekto gyvenvietėje buvo įrengti visi patogumai: jiems buvo pastatyti gyvenamieji daugiaaukščiai, mokykla, vaikų darželis, parduotuvės, baseinas su pirtim, sporto salės, skalbykla, med. punktas ir kiti objektai (če ir atsakymas, kas gyveno pertekliniuose daugiabučiuose). Tačiau vistik bazės teritorijoje daugiausia buvo karinės paskirties pastatų.

1990m latvija atgavo nepriklausomybę, o 1994m buvo išvesta rusijos kariuomenė (kai kur minima, jog šia bazę kariškiai paliko tik 1996m). Išsikrausčius, butuose rusų kariuomenė paliko didžiąją dalį asmeninių buities reikmenų, baldų. Laiku susizgribus Latvijos mokslininkams, su Rusija buvo sutarta dėl 2 iš ten buvusių 3 radiolokacinių antenų perdavimo Latvijai mokslo tikslams. Vieną anteną (mano minėta "žvaigždė-3") rusai spėjo demontuoti ir išsivežti.

Šiuo metu tvarkomos ir saugomos atokiau esančios radiolokacinės antenos RT-32 ir RT-16 ir keli pastatai, kuriuos bandoma panaudot moksliniams tikslams, o pats miestelis-vaiduoklis (daug kur vadinamas antruoju Černobyliu) paliktas likimo valiai.

Dar apie pačias antenas. Mums pavyko prisiprašyti būti pavedžiotiems po pačią didžiausią, 32m skresmens anteną, jos aukstis 47m, vien kupolo svoris 60t, o visa antena sveria gerokai virš 500t (tikslių skaičių nelabai pamenu, neužsifiksavo). Statyboms buvo pasitelkta pažangiausia sovietų karinė aviacija (joks kranas negalėjo užkelti tokio dydžio ir tokio svorio kupolo). Didžiausias nuostolis, kad rusai išvykdami išsivežė ir visus dokumentus susijusius su antenų eksplotacija, statybomis ir t.t. Tačiau mus nuramino, jog jokios pavojingos spinduliuotės antena neskleidžia. Dar vienas svarbus faktas, jog antenos statybose buvo supjaustytas ir panaudotas didžiulis jūrinis laivas, tai išduoda iš lauko pastebimos konstrukcijos, o viduje jausmas kaip tikram laive :) Antena aplink savo ašį gali apsisukti 360laipsnių. O kupolas per ašį gali pakrypti 19laipsn. Sukimosi greitis, 3laipsn/sec.
Ši ekskursija-neekskursija mums turėjo kainuoti 5latus (4žm), tačiau mergaitė neturėjo gražos iš 20latų, tai mielai mus pavedžiojo nemokamai. Už tai jai palikom žalių devynerių butelį ir lietuviško šokolado. Likom geriausi draugai :lol:
Svarbi informacija susidomėjusiems, reiktų paskubėti, mat metų-dviejų bėgyje antenos bus pilnai renovuotos, o tada joks pašalinis asmuo nebus įleidžiamas į jas, t.y. jokios ekskursijos nebevyks. Antena bus naudojama tik moksliniais tikslais.

gal tiek kalbų, eikim prie foto medžiagos. Ten parašysiu trumpus komentarus ;)

Vienas didžiausių ekskursijos prikolų - šalmai. Pats bent 3kartus įsitikinau jų naudingumu, neveltui :)
Posted Image

Viduje siaura, ankšta, daug "laiviškų" detalių
Posted Image

daug tikrai siaurių praėjimų
Posted Image

30+ metrų aukštis ir stiprus jūrinis vėjas, iki jūros vos kilometras. Buvo ką veikt nulaikyt fotiką ir pačiam nusilaikyt.
Posted Image

Tolumoje matyti vis dar renovuojama RT-16 anteną (t.y. lygiai dvigubai mažesnė nei mes šiuo metu esame)
Posted Image

Kupolo laikančios konstrukcijos
Posted Image

Mane labiausiai suintrigavęs objektas - požeminis tunelis jungiantis visas tris antenas su kariniu daliniu. kad ir kaip prašėm įleisti ten, nepavyko, motyvavo tuo, kad įėjimas užvirintas, ir tunelis apsemtas. Patikėjom :)
Posted Image

Antena RT-32 iš lauko. Sunku primesti mastelį. Trumpai tariant - DIDELĖ :)
Posted Image

Ryškiausiai matomos supjaustyto laivo dalys. Kaip ir minėjau viduje būtent taip ir jautiesi, maži langai, durys, siauri praėjimai, metalas, etc
Posted Image

Šiuo metu renovuojama antena RT-16
Posted Image



Apie patį miestą-vaiduoklį ir kodėl jis panašus į Černobyli papasakosiu kiek vėliau. Kolkas tiek :beer:
  • 0

#2 AllFOLK

AllFOLK
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 506
  • Vieta:Rėkyva
  • Automobilis:kewle taupykle su 2.2hdi

Parašyta 2008 gegužės 19 - 23:47

apie miestelį. Kai mergaitei, kuri mus vedžiojo po anteną, užsiminėm, kad dar norim apsilankyti ir mirusiame mieste ji mus pradėjo gastinti. Ne žmogaus dydžio grybais ar dvigalviais šunimis, net gi ne krentančiom nuo stogų plytom, o...... blusom :) Buktai ten daugybė laukinių šunų, kačių, kurios nešioja begales infekcijų. Išdrįsom, nuvažiavom. Taip ir nesutikom jokios katės ar šuns (logiškai galvojant iš kur jie ten, jei ten niekas negyvena), bet užtat sutikom šerną, kuris neatrodė labai draugiškai nusitaikęs ir neaišku kaip viskas būtų baigesi jei mes būtume pasitaikę jo kely. Anyway, žemė tikrai drebėjo, o jis kaip kulka savo mažytėmis kojytėmis nudūmė į miškelį (kuris, beje, kažkada buvo gražus parkelis su fontanais, takais, dirbtinėmis upėmis ir tilteliais per jas). Gal aš ir miesčionis, bet gyvą laukinį šerną per 2-3metrus mačiau pirmą kartą. Extrymo pakako :)
Tiek apie pavojus. Miestas atrodo maždaug taip: vienoje kelio pusėje plytiniai 6-8laiptinių penkiaaukščiai, su minimaliu parkingu. Butai neberdidžiausi, po 1-2kambarius, šabloniški, Laiptinėje net pašto dėžutės buvo. Toje pačioje kelio pusėje ir visa infrastruktūra: vandentiekis, vaikų darželis, mokykla, kultūrnamis su sporto sale (scena netgi su padskazkėmis - tipo suflerinėmis), daug kitų panašios paskirties pastatų. Tuo tarpu kitoj kelio pusėj blokiniai barakai, dar mažesni kambariai, JOKIO parkingo. Barakai veikiausiai skirti aptarnaujančiam personalui, darbuotojams, ne kariškiams.
Miestas po truputį griaunamas, antrinės žaliavos rūšiuojamos, veikiausiai ruošiamos pardavimui. O tų žaliavų tikrai DAUG, juolab kad jos vos dešimtmetį naudotos.

Eikim prie fotoreportažo

Jau turbūt nioliktas pavasaris, kai čia niekas nebegyvena, tik alyvos kiekvieną pavasarį pražysta vis didesniu ir didesniu krūmu. Į daugelį laiptinių per išsikerojusią augmeniją patekti apskritai nebeįmanoma.
Posted Image

Bardakas laiptinėse. Beje, tos laiptinės kurios labiau užžėlusios kur kas tvarkingesnės, kai kur yra netgi nesudaužytų stiklų, apšvietimo lempos, kanaliazacija vietoje. Žinoma, didžiausi nuopelnai "metalistams"
Posted Image

tik berželis svyruonėlis registruoja įeinančius ir išeinančius
Posted Image

Namas vaiduoklis
Posted Image

Barakas
Posted Image

Kambariuose savos "taisyklės". Beje, jokios užuominos, kad būtų įsikūrę bomžai.
Posted Image

Sporto salė
Posted Image

Vienintelis pastatas, į kurį nepavyko patekti, turbūt ne tik mums bet ir "metalistams", t.y. vidus iki dabar "pilnai" sukomplektuotas. Panašiausiai generatorinė su mano minėtų laivų varikliais (sprendžiant iš kaminų). Beje, elektros miestas turėjo trigubą apsaugą. Viena tiesioginė 20kV linija ėjo iš Ventspilio, kita, praradus pirmają, buvo irgi 20kV tiesiai iš Rygos, praradus ir šitą šaltinį turėtų būti kuriami šities du laivo varikliai, kurie realu padengtų viso miesto elektros poreikius. Antenos turėjo savus generatorius.
Posted Image

Kepykla artai kažkokios sandėliavimo patalpos.
Posted Image
  • 0

#3 AllFOLK

AllFOLK
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 506
  • Vieta:Rėkyva
  • Automobilis:kewle taupykle su 2.2hdi

Parašyta 2008 gegužės 19 - 23:50

part II

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Šį pranešimą redagavo AllFOLK: 2008 gegužės 19 - 23:51

  • 0

#4 dariuska

dariuska
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 475
  • Vieta:London Essex
  • Automobilis:qashqai, mazda 6 new,...

Parašyta 2008 gegužės 20 - 10:01

primena žaidimą STALKER, aplinka krūta :ph34r:

Šį pranešimą redagavo dariuska: 2008 gegužės 20 - 10:02

  • 0

#5 rgz

rgz
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 165
  • Vieta:Kaunas
  • Automobilis:Peugeot 206

Parašyta 2008 gegužės 20 - 10:16

Suintrigavai :) Papasakok daugiau apie pacia kelione, kokios islaidos, kur reikia kreiptis ir pan :)

Šį pranešimą redagavo rgz: 2008 gegužės 20 - 10:18

  • 0

#6 Francis

Francis

    Motion And Emotion

  • Senbuviai
  • Pranešimai: 6.353
  • Vieta:www.wilno.lt
  • Automobilis:Peugeot 308SW GT Peugeot e2008 GT Pack

Parašyta 2008 gegužės 20 - 18:21

nuvaziuokit chebra i Platelius, buvusia atominiu reketu paleidimo baze, nusileiskiti 50m pozemius su tikrais miestais, pamatysit sachtas raketu, nuvoziamus raketu stogus, ispudinga.
  • 0

PEUGEOT e2008 GT Pack
Bez pežo, žyzn gavno.


#7 STOPforce

STOPforce
  • Moderatoriai
  • Pranešimai: 2.200
  • Vieta:Vilniaus priemiestis
  • Automobilis:p e u g e o t

Parašyta 2008 gegužės 20 - 18:54

as apakes :rolleyes: B)
  • 0
kažkaip.....

#8 Roccas

Roccas
  • Senbuviai
  • Pranešimai: 1.757
  • Vieta:Far away
  • Automobilis:"Skateboard"

Parašyta 2008 gegužės 20 - 19:15

Kada organizuojames pasivazineti?O apie Platelius ir galima placiau...
  • 0
P406 2.0 16v XU10J4R.The fastest one after full engine rebuilt...Rides on bioethanol E85

#9 AllFOLK

AllFOLK
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 506
  • Vieta:Rėkyva
  • Automobilis:kewle taupykle su 2.2hdi

Parašyta 2008 gegužės 20 - 19:18

nuvaziuokit chebra i Platelius, buvusia atominiu reketu paleidimo baze, nusileiskiti 50m pozemius su tikrais miestais, pamatysit sachtas raketu, nuvoziamus raketu stogus, ispudinga.

Plateliuose, na tiksliau Plokštinėje, yra viena iš... em biesas jų žino kelių sovietų DVINA tipo raketinių bazių (tiksliai turėtų skambėti balistinių raketų su atominėmis galvutėmis bazė). Tai buvo juoda štampovkė, sovietai jų pristatė kiekvienoj TSR (tarybų socialistinėj respublikoj), kai kur net po dvi :) Bent aš 500km spinduliu aplink LT žinau tri tokias bazes. Visose buvo po dvi arba keturias R-12 tipo raketas. Dvejuose esu buvęs savo kailiu. Tai jau minėta Plokštinė ir jos ekskursija su pačia baisiausia gide (kiekvienais metais po Roko naktų turim tradiciją nulėkti į Plokštinę, dar metai ir mokėsiu gido tekstą žodis į žodį). Kita to paties DVINA tipo raketinė bazė yra Latvijoje, vos 20km nuo Joniškio (Lietuviškas omnis traukia be problemų). Ji šiuo metu apleista, palima patekti į visas keturias raketų šachtas, tiesa jos visos apsemtos. Jei kas užsiiminėja geocatching'u, vienoj iš raketų šachtų yra paslėptas lobis :beer:

Jei kam įdomu, čia šiek tiek info apie R-12 tipo raketas ->SPUST

Dar galiu paneigti francio postą. Statinio gylis ne 50m, o viso labo 27m, po žeme nėra jokio miesto, o tik dviejų aukštų raketų paleidimo centras, kuriame vienu metu budėdavo kokie 10-15 karininkų (tiksliai negaliu pasakyti, nežinau). Plokštinėje turistus leidžia tik į vieną iš keturiu raketų šachtų, nepaisant to, šachtos beveik 10m yra apsemta. Bet vistiek, susipažinti su istorija būtina, siūlau nebuvusiems Plateliuose ten būtinai apsilankyti :beer:
  • 0

#10 AllFOLK

AllFOLK
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 506
  • Vieta:Rėkyva
  • Automobilis:kewle taupykle su 2.2hdi

Parašyta 2008 gegužės 20 - 19:45

Suintrigavai :) Papasakok daugiau apie pacia kelione, kokios islaidos, kur reikia kreiptis ir pan :)

Kelionė paprasta, savo transportu, viso prasukom 700km, bet tai nebuvo vienintelis tikslas. Dėl kainų, kaip ir minėjau, mergaitė antenoj (ji ten vienintelis žmogus) sakė, jog 4žm grupėj kaina turėtų būti 5latai. Tačiau grąžos ji mums neturėjo, tad sutiko pasivaikščioti kartu nemokamai. Vienas dalykas kas mums labai patiko, kad jai ten vienai liūdna, tad ji labai džiaugiasi kiekvienu, kuris atvyksta jos aplankyti, ekskursija kur kas gyvesnė, nei kaip Plateliuose, kur gidė greit prabėga per visur, atmintinai iškaltą tekstą atburba ir nenori atsakyti į jokį klausimą (ypač kompromituojantį ar parodantį, jog supranti daugiau nei ji), nes jos jau laukia kita grupė, ir t.t. ir t.t. Viskas ant greičio :angry:
O čia viskas atvirkščiai. Mes ten vaikščiojom neskubėdami, ramiai galėjau fotkinti, galėjom klausinėti visko kas šauna į galvą, jokio spaudimo, gal ten ji ir nėra labai profesionali ar daug nusimananti apie sovietų militarizmą ar juolab radiolokaciją, bet bendravimas buvo natūralus ir šiltas. Ji net nuliūdo kai mes išvažiavom :) Manau tą pačią dieną ir išgėrė tą žalių devynerių butelį :lol:

Niekur skambintis ir tartis nereikia, dienos metu ten nuolat budi žmogus, atvažiuoji, pasiprašai, gražiai pakalbi ir įleidžia.
  • 0

#11 Francis

Francis

    Motion And Emotion

  • Senbuviai
  • Pranešimai: 6.353
  • Vieta:www.wilno.lt
  • Automobilis:Peugeot 308SW GT Peugeot e2008 GT Pack

Parašyta 2008 gegužės 20 - 19:59


Dar galiu paneigti francio postą. Statinio gylis ne 50m, o viso labo 27m, po žeme nėra jokio miesto, o tik dviejų aukštų raketų paleidimo centras, kuriame vienu metu budėdavo kokie 10-15 karininkų (tiksliai negaliu pasakyti, nežinau). Plokštinėje turistus leidžia tik į vieną iš keturiu raketų šachtų, nepaisant to, šachtos beveik 10m yra apsemta. Bet vistiek, susipažinti su istorija būtina, siūlau nebuvusiems Plateliuose ten būtinai apsilankyti :beer:

Matyt gide ne ta pati papuole mumi, mumi buvo pasakota kad ten iki 200 dirbo vienu metu ir ju is pozemio menesiais neisleidavo. gal ir ne taip pasakiau, raketu paleidimo sachtos 50m. Miestu ji vadina, o nzn ar jus vede iki gyvenamuju patalpu, vos ne kalejimo tipo su grotom. Bet kox skirtumas, ten apsilankyti verta. Beje gide sake kad cia buvo tik vienintele vieta kur raketos su atomine galvute i vakarus buvo nutaikytos, kame tiesa zinantiems spresti.
  • 0

PEUGEOT e2008 GT Pack
Bez pežo, žyzn gavno.


#12 SaDiVo

SaDiVo
  • Senbuviai
  • Pranešimai: 56
  • Vieta:Siauliai
  • Automobilis:Peugeot

Parašyta 2008 gegužės 20 - 20:11

Va cia tai idomu, reik pasvarstyt, paskaiciot ir po egzu lekt :D, ir dar gide buvo minejus:" zmones aplinkui gyvene (tuo laiku) sake girdeje dideli triuksma ir sviesos efektus is tos puses kur baze yra ( tai tipo buvo paleista raketa ar kazkas panasiai ) bet pagal popierius ir dar kazkokius parodymus jokia raketa nebuvo pakelta i ora". Ten varta apsilankyt :)

Šį pranešimą redagavo SaDiVo: 2008 gegužės 20 - 20:14

  • 0
PEUGEOT 307 daugiau apie jį ČIA

#13 Francis

Francis

    Motion And Emotion

  • Senbuviai
  • Pranešimai: 6.353
  • Vieta:www.wilno.lt
  • Automobilis:Peugeot 308SW GT Peugeot e2008 GT Pack

Parašyta 2008 gegužės 20 - 20:19

Va cia tai idomu, reik pasvarstyt, paskaiciot ir po egzu lekt :D, ir dar gide buvo minejus:" zmones aplinkui gyvene (tuo laiku) sake girdeje dideli triuksma ir sviesos efektus is tos puses kur baze yra ( tai tipo buvo paleista raketa ar kazkas panasiai ) bet pagal popierius ir dar kazkokius parodymus jokia raketa nebuvo pakelta i ora". Ten varta apsilankyt :)

jop. minejo kad aciu dievuj raketu nepanaudojo :)
  • 0

PEUGEOT e2008 GT Pack
Bez pežo, žyzn gavno.


#14 SaDiVo

SaDiVo
  • Senbuviai
  • Pranešimai: 56
  • Vieta:Siauliai
  • Automobilis:Peugeot

Parašyta 2008 gegužės 20 - 20:33

O butu galima gauti tikslesniu adresus kur tie palydovai yra ir ta raketin baze viename poste. <_< :D
  • 0
PEUGEOT 307 daugiau apie jį ČIA

#15 AllFOLK

AllFOLK
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 506
  • Vieta:Rėkyva
  • Automobilis:kewle taupykle su 2.2hdi

Parašyta 2008 gegužės 20 - 20:58

O butu galima gauti tikslesniu adresus kur tie palydovai yra ir ta raketin baze viename poste. <_< :D

turiu tik gps koordinates:
Irbene 57°33'54"N 21°51'46"E
pačių antenų 57°33'4"N 21°51'22"E
  • 0

#16 SaDiVo

SaDiVo
  • Senbuviai
  • Pranešimai: 56
  • Vieta:Siauliai
  • Automobilis:Peugeot

Parašyta 2008 gegužės 21 - 17:57

Didelis dekui kad GPS nes pats galvojau su navigacija vaziot, tai bus labai patogu :)
  • 0
PEUGEOT 307 daugiau apie jį ČIA

#17 rgz

rgz
  • Nuolatiniai dalyviai
  • Pranešimai: 165
  • Vieta:Kaunas
  • Automobilis:Peugeot 206

Parašyta 2008 gegužės 21 - 20:26

Paskutini karta kai vaziavom po Lietuva su draugais, tai vaziavom su dviem masinom. darugas su GPS as su klasikiniu zemelapiu ir vietiniu pagalba ir visusr atvaziavau daug greiciau nei tas su navigacija:) Nors aisku vaziuojant i svetima sali tai turbut navigacija tikrai geras dalykas:D
  • 0

#18 SaDiVo

SaDiVo
  • Senbuviai
  • Pranešimai: 56
  • Vieta:Siauliai
  • Automobilis:Peugeot

Parašyta 2008 gegužės 21 - 20:49

Tevukas turi navigacija, patenkintas nuo duru iki duru nuveda ( buna issimciu ). Ir laiko padeda sutaupyti. ^_^ o keliaujant po svetima sali navigacija daikciukas nesveikas :D
  • 0
PEUGEOT 307 daugiau apie jį ČIA

#19 Katinas

Katinas
  • Senbuviai
  • Pranešimai: 382
  • Vieta:Vilnius
  • Automobilis:Yaris, 106XSi, Pantheon 125.

Parašyta 2008 gegužės 22 - 17:51

<...>

Nugi gražu, aiifolk. :) Taip pusėtinai koncentruotai, suprantamai lietuviškai.. Apie šitas nedaug skaitęs buvau. Gal dėl to, kad mažutės tos antenukės, palyginus su "Dnepr" ar "Darjal" sistemų.. Arba kad ir ta pati "Duga" (aka užhorizontinės, žinomiausias egzempleris šiai dienai ir, ko gero, vienintelis išlikęs "černobyl-2"). :)~ Beje, tu gal ir Skrundoj kada buvęs? Įdomu, ar ten jau visiškai su žeme sulyginta ar likę dar kokios infrastruktūros?.. :rolleyes:
  • 0
Variantas B

#20 Svečias_Kursis_*

Svečias_Kursis_*
  • Svečiai

Parašyta 2008 gegužės 26 - 10:10



Dar galiu paneigti francio postą. Statinio gylis ne 50m, o viso labo 27m, po žeme nėra jokio miesto, o tik dviejų aukštų raketų paleidimo centras, kuriame vienu metu budėdavo kokie 10-15 karininkų (tiksliai negaliu pasakyti, nežinau). Plokštinėje turistus leidžia tik į vieną iš keturiu raketų šachtų, nepaisant to, šachtos beveik 10m yra apsemta. Bet vistiek, susipažinti su istorija būtina, siūlau nebuvusiems Plateliuose ten būtinai apsilankyti  :beer:

Matyt gide ne ta pati papuole mumi, mumi buvo pasakota kad ten iki 200 dirbo vienu metu ir ju is pozemio menesiais neisleidavo. gal ir ne taip pasakiau, raketu paleidimo sachtos 50m. Miestu ji vadina, o nzn ar jus vede iki gyvenamuju patalpu, vos ne kalejimo tipo su grotom. Bet kox skirtumas, ten apsilankyti verta. Beje gide sake kad cia buvo tik vienintele vieta kur raketos su atomine galvute i vakarus buvo nutaikytos, kame tiesa zinantiems spresti.

nu tipo tie simtai gyveno salia (ne po zeme) esanciame miestelyje (galima laisvai bimbineti, ten su visa infrastruktura tokys buvo), saxta, bent jau kai pernai buvau, nifyga neuzpilta, nors buvome lietingu metu. Ir gide sake kad gali greit raukti expozicija, ibo dregna visalaik ir griuna pamazu. tai reik siemet butinai apsilankyt kas nebuvo. raketu, kiek zinau, jokiu nepaleido. negaletume apie tai nezinoti, nes jos uz hirosimines kruva kartu galingesnes. tipo, visai ewropai tu keturiu butu kaip ir uzteke.
  • 0




Vartotojų skaito šią temą: 0

narių: 0, svečių: 0, slaptų narių: 0